02.12.2022

Вебінар на тему: "Як правильно документувати воєнні злочини"

2 грудня 2022 року відбувся вебінар на тему: "Як правильно документувати воєнні злочини" в рамках правоосвітньої програми 19 Мандрівного фестивалю Docudays UA, до якого долучилися викладачі юридичного факультету, представники Центру правової підтримки осіб, постраждалих внаслідок військового вторгнення, НАПрН та ДВНЗ "УжНУ", Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області та Ужгородського місцевого центру БВПД, Центру права війни, представники адвокатської спільноти, студенти юридичного факультету УжНУ, студенти Природничо-гуманітарного коледжу,  представники ГО "Інсайдер" та учнівська молодь.

Серед експертів вебінару та головних спікерів були адвокатка Зоя Темнохудова, адвокат Ігор Дудурич, фотограф-документаліст Валентин Кузан. В дискусії та обговоренні взяли участь д.ю.н. Боброва Юлія, к.ю.н. Наталія Петрецька та к.ю.н. Ірина Черниченко.

Упродовж вебінару спікери зосережили увагу на ключових питаннях документування воєнних злочинів. Зокрема, адвокатка Зоя Темнохудова розповіла про різницю між воєнними та військовими злочинами, про правові засади діяльності та можливість зверненя до МКС.

Адвокат Ігор Дудурич, який входить до коаліції "Україна. П'ята ранку" розповів про особливості збору доказів із відкритих джерел, як знаходити першоджерело доказу та поділився про свій досвід документування воєєних злочинів.

Валентин Кузан розповів про особливості фотографування задля документування фактів і подій, що можуть бути доказом, як потрібно фотографувати, чи допустима обробка фотографії, що таке метадані, як використовувати і коли геолокацію, а також поділився власним досвідом документування злочинів у Бучі, Миколаєві, Херсоні та інших містах.

В дискусії та обговоренні взяли участь д.ю.н. Боброва Юлія, к.ю.н. Наталія Петрецька та к.ю.н. Ірина Черниченко.

Координаторка фестивалю на Закарпатті, заступниця декана юридичного факультету Марія Менджул розповіла, що до заходу долучилися викладачі юридичного факультету, представники Центру правової підтримки осіб, постраждалих внаслідок військового вторгнення, НАПрН та УжНУ, Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області та Ужгородського місцевого центру БВПД, представники ГО "Інсайдер", Центру права війни, представники адвокатської спільноти, студенти, що навчаються за напрямком "Право", "Міжнародне право" та "Правоохоронна діяльність", студенти Природничо-гуманітарного коледжу та учнівська молодь.

×