27.10.2022

Представники Центру правової підтримки осіб, постраждалих внаслідок військового вторгнення долучилися до участі у онлайн-семінарі «Верховенство права під час війни: Виклики та можливості для мирного та процвітаючого майбутнього України»

Представники Центру правової підтримки осіб, постраждалих внаслідок військового вторгнення долучилися до участі у онлайн-семінарі «Верховенство права під час війни: Виклики та можливості для мирного та процвітаючого майбутнього України», який відбувся 27 жовтня 2022 року за участі провідних правників-науковців та практиків України і США.

Семінар організували Ужгородський національний університет, Програма Конгресу США «Відкритий світ» та USAID – Агентство США з міжнародного розвитку. 

З вітальним словом до всіх учасників семінару звернувся декан юридичного факультету ДВНЗ "УжНУ", д.ю.н., проф. Лазур Я.В.: «Я дуже вдячний нашим партнерам за традиційно системну і плідну співпрацю. Свого часу мені також пощастило вчитися у Програмі «Відкритий світ». Я впевнений, що нинішній семінар стане початком не лише ще ближчої співпраці між випускниками Програми, які працюють у юридичній сфері, але й можливістю доєднатися до великої спільної справи практиків та теоретиків права. Принципи верховенства права, а також бажання жити в мирі у цивілізованому суспільстві мотивують нас та надихають працювати і, таким чином, протистояти російській агресії та бути повноцінними учасниками мирного суспільства, до чого ми всі прагнемо». 

Про важливість дотримання верховенства права та ролі в цьому юридичної спільноти говорила й провідна правознавиця, професорка юридичних наук Наталія Кузнєцова. «Від початку жорстокої російської агресії ми активно співпрацюємо з УжНУ, – нагадала Наталія Семенівна. – Ми робимо все, щоб незважаючи на труднощі, виконувати місію, яка покладена на юристів: підтримувати ідею верховенства права у суспільстві. 

Джон Джассік, представник із питань зв’язків із судовими органами Державного департаменту США, передав вітання учасникам семінару від держсекретаря США Ентоні Блінкена та висловив підтримку українському народові у війні проти окупантів.  

«Я впевнений, що підсумком нашої сьогоднішньої зустрічі стане створення майданчику для випускників «Відкритого світу» та сприятиме співпраці теоретиків та практиків права України і США, – додав Девід Вон, керівник Програми USAID «Справедливість для всіх». – Зараз в Україні час війни, але правосуддя все ж відбувається завдяки нашим неймовірним українським друзям».

Семінар складався з двох панельних дискусій – «Як убезпечити верховенство права під час війни?» та «Як захистити права людини під час війни?»

Участь у діалогах, зокрема, взяли Джеффрі Апперсон, віце-президент Національного центру судів штатів, Костянтин Харакоз, суддя Господарського суду Донецької області, член правління Асоціації розвитку суддівського самоврядування, Володимир Венгер, доцент, виконавчий директор Центру дослідження верховенства права факультету правничих наук Національного університету «Києво-Могилянська академія», Еван Уоллах, старший окружний суддя Апеляційного суду Федерального округу США, Полковник Євген Віндман, член консультативної групи ЄС-Велика Британія-США з боротьби із жахливими злочинами, Станіслав Погребняк, професор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Девід Толберт, професор Джорджтаунського університету, юрист з питань міжнародного захисту прав людини, Михайло Савчин, професор, директор Науково-дослідного інституту порівняльного публічного права та міжнародного права Ужгородського національного університету, Тереза Попович, доцент юридичного факультету Ужгородського національного університету.