23.12.2022

Науково-практичний семінар на тему: «Визнання правового статусу учасника бойових дій в умовах воєнного стану»

23 грудня 2022 року о 14.00 к.ч. відбувся науково-практичний  семінар на тему: «Визнання правового статусу учасника бойових дій в умовах воєнного стану», організований «Центром правової підтримки осіб, постраждалих внаслідок військового вторгнення» Національної академії правових наук України та ДВНЗ «Ужгородський національний університет». Семінар проходив у змішаному форматі!

Відкрили роботу семінару та звернулись з вітальними словами до всіх учасників Ярослав Лазур - декан юридичного факультету ДВНЗ «УжНУ», д.ю.н., професор, Євген Гетьман - головний учений секретар Національної академії правових наук України, член-кореспондент НАПрН України, д.ю.н., професор, Федір Шандор - доктор філософських наук, професор, Академік Національної академії наук вищої освіти України, член-кореспондент Академії політичних наук України, Президент Закарпатської туристичної організації Закарпаття, Почесний працівник туризму України, Депутат Закарпатської обласної ради, наразі боєць 68-го окремого батальйону ТрО 101-ї Закарпатської бригади територіальної оборони, Руслан Кучурук - заступник Генерального директора Директорату соціального захисту Мінветеранів. Заступник голови Міжвідомчої комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій та виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера і деяких інших категорій осіб відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" при Мінветеранів, Вадим Рошканюк - завідувач кафедри господарського права юридичного факультету ДВНЗ "УжНУ", к.ю.н., доцент. Модерувала захід Наталія Петрецька - к.ю.н., доцент, доцент кафедри конституційного права та порівняльного правознавства юридичного факультету ДВНЗ "УжНУ".

Професор УжНУ, військовослужбовець ЗСУ Федір Шандор у вітальному слові висловив вдячність Центру правової підтримки осіб, постраждалих внаслідок військового вторгнення за організацію обговорення такого важливого питання та відзначив, що нині воно вкрай актуально і правники повинні його опрацьовувати вже зараз, до завершення війни. 

«Щоб не допустити помилок, які з’являлися в інших суспільствах після воєн, вважаю, що нам в Україні потрібно вирішувати їх наперед. Ми добре знаємо про негативний досвід 1989 року після виведення радянської армії з афганської війни. Воїни-інтернаціоналісти згодом стали основою для формування бандитських угрупувань в 1990-х роках. Ясно, що це загрожує інституту правової держави і в Україні. Тому такі семінари – це так звані попередні підходи, щоб зменшити негативні явища, які можуть відбутися після перемоги», – наголосив Федір Шандор. 

Він нагадав, що з УжНУ на фронт пішли 24 працівники і близько 200 студентів денного і заочного відділень. 

«Всі вони також будуть учасниками післявоєнного процесу. Зокрема, братимуть участь у виборах. Очевидно, виникнуть «партії війни», які будуть впливати на формування законопроектів, зокрема будуть добиватися особливого статусу, пільг для ветеранів. Вони будуть впливати на державу. 

Я сподіваюся, нинішній семінар стане одним із етапів роботи на базі УжНУ, за участі Мінветеранів, щоб упередити ймовірні негативні наслідки. Слава Богу, ми одна з найпередовіших країн світу в цифровій документації. Мені точно відомо, що невдовзі посвідчення учасника бойових дій з’явиться у додатку «Дія». Це допоможе нам позбутися правових маніпуляцій у майбутньому». 

Руслан Кучук, представник Міністерства у справах ветеранів, зазначив, що тема, піднята «Центром правової підтримки осіб, постраждалих внаслідок військового вторгнення», надзвичайно важлива. Особливо стосовно встановлення статусу УБД, а також осіб з інвалідністю, яку люди отримали внаслідок війни, статусу членів родин захисників та захисниць тощо. Він подякував організаторам за експертне обговорення теми правового статусу учасників боїв дій та постраждалих від агресії росії та висловив сподівання, що такі дискусії стануть регулярними.

Серед доповідачів семінару:
  • Менджул Марія Василівна, докторка юридичних наук, професорка кафедри цивільного права та процесу ДВНЗ "Ужгородський національний університет" тема: «Встановлення статусу учасника бойових дій»;
  • Шандор Тетяна Федорівна, голова профспілки студентів юридичного факультету ДВНЗ "Ужгородський національний університет" тема: «Актуальні проблеми визнання правового статусу дітей війни».
До участі в обгроворенні також долучилися Вадим Рошканюк, який наголосив, що серед питань, на яких необхідно зосередити увагу - вивчення Європейської соціальної хартії - міжнародного договору, що захищає та встановлює окремі соціальні та економічні права громадян країн, яка була ратифікована Верховною радою України, з урахуванням змін до неї, законом від 14.09.2006 року, Михайло Савчин, який наголосив увагу на проблемних питаннях реалізації соціальних прав громадян через призму економіки

Величко Павло та Федір Шандор, зокрема, згадували про посттравматичний стресовий розлад у військовослужбовців – учасників бойових дій та гостру потребу у пошуку ефективних шляхів адаптації та соціально-психологічної реабілітації військовослужбовців; говорили і про проблемні питання порядку встановлення стутусу учасника бойових дій, зокрема про про повноваження та алгоритм подачі заяв про встановлення такого статусу через територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Через відсутність чітко врегульованих алгоритмів, ускладнених значною бюрократичною тяганиною виникають конфлікти, черги, і, не рідко, відмови у наданні статусу учасника бойових дій. Руслан Кучук розповів про результати роботи над пропозиціями по створенню окремих віконечок у Центрах надання адміністративних послуг для учасників бойових дій.

Учасники науково-практичного семінару наголосили на необхідності цифровізації процесу отримання статусу учасника бойових дій, зокрема через Дію, що допоможе уникнути бюрократичної тяганини та великих черг у відповідних органах.

 

Під час семінару також відбулося нагородження призера ІІ-го Всеукраїнського конкурсу наукових робіт здобувачів вищої освіти та молодих вчених «Бізнес і права людини в Україні: проблеми та рішення під час війни та повоєнного відновлення», що проводився під егідою ООН та Уповноваженого з прав людини, випускника юридичного факультету УжНУ Величка Павла на тему: «Роль концепції бізнесу і прав людини в законодавчому врегулюванні економічної відбудови України».
×