17.02.2023

Експертне обговорення на тему: «ПРАВО ВІЙНИ ЯК АКТУАЛЬНА ПРАВОВА КАТЕГОРІЯ, ЗУМОВЛЕНА СУЧАСНИМИ ВИКЛИКАМИ ЗБРОЙНОЇ АГРЕСІЇ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ»

17 лютого 2023 року на юридичному факультеті УжНУ відбулося експертне обговорення «Право війни як актуальна правова категорія, зумовлена сучасними викликами збройної агресії російської федерації проти України» за участі провідних науковців та експертів з правознавства зі Словаччини, Чехії та США.

Серед організаторів заходу:

  • Юридичний факультет Державного вищого навчального закладу «Ужгородський національний університет»
  • Центр дослідження права війни Державного вищого навчального закладу «Ужгородський національний університет»
  • «Центр правової підтримки осіб, постраждалих внаслідок військового вторгнення» Національної академії правових наук України та Державного вищого навчального закладу «Ужгородський національний університет»
  • Громадська організація «Університетський центр соціальної та правової підтримки»

Метою заходу було напрацювання напрямків, в яких повинні діяти правознавці України в умовах війни з росією та координація подальших спільних дій.

«Нинішня зустріч – це наш внесок у протидію ганебній агресії Росії проти нашої країни, – наголосив модератор зустрічі, декан юридичного факультету Ярослав Лазур, вітаючи учасників заходу. – Я вдячний всім колегам за те, що ми започаткували цю довгострокову тему для досліджень, яка, на жаль, зараз є вкрай актуальною. Впевнений, сьогоднішня дискусія стане дуже корисною для всіх присутніх».

Погодився з ним Іван Миронюк, проректор з наукової роботи УжНУ. «Я радий, що у нас почав функціонувати Центр дослідження права війни у складі науково-дослідних інститутів УжНУ. Саме тут він зможе провести ґрунтовні дослідження та впровадити свої напрацювання як у майбутню концепцію, так і в освітній процес, – наголосив проректор під час вітального слова. – Бажаю плідної та ефективної роботи експертному засіданні і бажаю всім нам швидкої допомоги над нашим ворогом, миру та розвитку нашій рідній країні».

«Я вітаю всіх з початком такого експертного обговорення. Криза міжнародного гуманітарного права, яку ми спостерігаємо, викликана перш за все глобальним розвитком світу та зміною стосунків між державами. Міжнародні інституції виявилися бездіяльними для вирішення конфліктів та розв’язання суперечок дипломатичним шляхом, – вважає перший заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони Руслан Хомчак. – На жаль, ми це бачимо на собі. Нічим не виправдана агресія росії, яка розпочалася у 2014 році, є грубим порушенням статуту ООН та міжнародного гуманітарного права. Запобігти агресії чи припинити до сьогодні так і не вдається. Тож як цьому зарадити?

На моє переконання, норми міжнародного права, прийняті за підсумками Першої та Другої світових воєн, які мали запобігати конфліктам в майбутньому, тривалий час не модернізувалися, тому нині не можуть результативно впливати на агресора та змусити його відмовитися від застосування сили». Тож, підсумовує пан Хомчак, модернізацією займуться українські фахівці. Зокрема, він високо оцінив створення Центру дослідження права війни, який може фахово досліджувати це питання.

За словами Володимира Журавля професора кафедри криміналістики Національного юридичного університету ім. Я. Мудрого, збройна агресія – це завжди дуже складний іспит для держави, її інституцій та народу в цілому. Але Україна зараз гідно складає цей іспит, демонструючи світу єдність, консолідацію, мужність, витримку та віру в перемогу.

«Війна – це також вивчення нових завдань. Зокрема щодо визначення нових напрямів, – додав пан Журавель. – До цього можна віднести захист прав та свобод людей в умовах воєнного стану, визначення ефективності інститутів громадянського суспільства в період воєнного стану, судової системи в умовах воєнного стану, створення нових засобів безпеки, зокрема й кібербезпеки, розгляд питання продовольчої безпеки, створення воєнного трибуналу, виключення Росії з ООН заради безпеки членів організації, відновлення економіки та відшкодування збитків. Тому сьогоднішнє експертне обговорення є дуже важливим для подальшого вирішення цих завдань».

Академік Національної академії правових наук України Володимир Устименко зазначив, що нинішній захід є дуже важливим і при цьому дещо запізнився. «Підняті сьогодні питання є дуже важливими. Ми дійсно маємо кризу міжнародного права, коли один із членів Радбезу ООН є агресором, тому принципи прийняття рішення, побудовані на згоді всіх членів, ігноруються.

Наразі більше ваги набирають ролі економічної науки і господарського права. В той час, коли ми бачимо неможливість вплинути на агресора гуманітарними методами, економічні санкції певним чином впливають».

Наталія Оніщенко, академік Національної академії правових наук України, наголосила, що сьогодні хіба що ледачий вчений не наголосив на тому, що всі системи стримування не спрацювали. «Рік тому іноземні колеги нам казали з шоком: як ви можете говорити, що міжнародне право не працює? Сьогодні вони вже це розуміють самі. На жаль, не спрацювала і ООН, організація не змогла відповісти на виклики. Не діють і Женевські конвенції, – підсумувала вона. – Це означає, що нам треба йти далі. Самі констатації не допоможуть нашій справі. Право на життя та здоров’я – це завжди право №1. Мені здається, що наша увага повинна зосереджуватися на праві людини на мир. Ми всі маємо замислитися над тим, як його реалізувати».

Юлія Боброва, директорка Центру дослідження права війни УжНУ розповіла про передумови його створення, зазначивши, що «ніхто крім українців не знає справжньої суті процесів, що відбувається на сьогодні в нашій державі, тому саме національні науковці, зокрема, юристи можуть запропонувати шляхи виходу із правової кризи, в якій ми опинилися через агресивну війну рф проти України». Пані Боброва вказала, що ідея створення Центру дослідження права війни в УжНУ була підтримана Радою національної безпеки і оборони України  саме як платформи для проведення наукових досліджень соціально-економічних та воєнних аспектів застосування військ (сил), озброєння і військової техніки у ході сучасних збройних конфліктів та російсько-української війни; розробки концепції права війни в Україні з урахуванням існуючого досвіду цієї війни.

Вікторія Бондаренко, заступниця директора Центру дослідження права війни УжНУ виступила із доповіддю: «Бізнес умовах війни: основні проблеми та виклики», вказавши, що економічний аспект та підтримка бізнесу в сьогоднішніх умовах є також пріоритетними напрямами дослідження новоствореного Центру.

Наталія Петрецька, директорка Центру правової підтримки осіб, постраждалих внаслідок військового вторгнення Національної академії правових наук України та УжНУ виступила з доповіддю: «Трансформація механізму захисту прав люди організаціями громадянського суспільства в умовах війни», звернувши увагу присутніх, що Центром правової підтримки осіб, постраждалих внаслідок військового вторгнення Національної академії правових наук України та УжНУ щодня надається допомога та підтримка постраждалим внаслідок агресії рф.

Участь в експертному обговоренні взяли, зокрема:

Анатолій Селіванов, академік НАПрН України, з доповіддю «Рішення КСУ у забезпеченні цілісності держави»;

Павло Богуцький, завідувач наукової лабораторії військового та міжнародного гуманітарного права ДНУ «Інститут інформації, безпеки і права НАПрН України» з доповіддю «Взаємодія міжнародного гуманітарного права та військового права у правовому регулюванні збройних конфліктів»;

Сергій Бєлай, заступник начальника навчально-методичного центру – начальник відділу методичного забезпечення навчального процесу Національної академії Національної гвардії України з доповіддю «Право війни як актуальна правова категорія, зумовлена сучасними викликами збройної агресії російської федерації проти України»;

Михайло Савчин, професор кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права УжНУ з доповіддю «Трансформація правової системи України в умовах війни»;

Степан Калинюк, доцент кафедри господарського права УжНУ з доповіддю «Недієвість принципів міжнародного права як гарантії міжнародного правопорядку і безпеки, на тлі агресії рф проти України»;

Олександр Зозуля, завідуючий науковим сектором порівняльного конституційного та муніципального права Науково-дослідного інституту державного будівництва та місцевого самоврядування НАПрН України з доповіддю «Інституційні реформи як провідний напрямок перехідного правосуддя в Україні»;

Леся Кайнер, керівниця центру підтримки підприємців «Дія.Бізнес в Ужгороді» з доповіддю «Релокація бізнесу в умовах війни: основні тенденції та проблеми»;

Алла Тимофеєва експертка Центру прав людини юридичного факультету Карлового університету (Чехія) з доповіддю «Реакція бізнесу на порушення прав людини в Україні в умовах війни: чеське бачення»;

Мар’яна Гартман, доцентка кафедри теорії та історії держави і права УжНУ з доповіддю «Юридичні аспекти релокації бізнесу в умовах війни»;

Лукаш Маречек, доктор юридичних наук кафедри міжнародного права та міжнародних відносин факультету права Коменського університету Братислави з доповіддю «Імунітети та переслідування злочинів за міжнародним правом»;

Андріана Бадида, доцентка кафедри теорії та історії держави і права УжНУ з доповіддю «Соціальний захист військовослужбовців в Україні в умовах воєнного стану»;

Також у експертному обговоренні взяли участь: Джеффрі Апперсон, віце-президент Національного центру державного суду США; Сьюзен Т. Фелстінер, професорка права Юридичної клініки малого бізнесу Lewis &Clark Low, Портленд, Орегон; Еван Воллах, старший окружний суддя Апеляційного суду Сполучених Штатів.

Експертне обговорення відбулося за підтримки Юридичного факультету, Центру дослідження права війни, Центру правової підтримки осіб, постраждалих внаслідок військового вторгнення Національної академії правових наук України та ДВНЗ «Ужгородський національний університет», ГО «Університетський центр соціальної та правової підтримки».

×